50 anys de La Mola, rellegim el passat per enfilar el futur

Membres del Projecte Interdisciplinari Investiga i Actua entrevisten a l’alcalde de Novelda i antic alumne, Fran Martínez

El dia 9 de maig va visitar l’IES La Mola l’alcalde de Novelda, Fran Martínez Alted, per tal de participar en el Projecte d’Introspecció pels 50 Anys de l’Institut. Membres del Projecte Interdisciplinari Investiga i Actua, vam parlar amb ell i vam intercanviar experiències, ja que l’objectiu del projecte és aprendre de les vivències de les generacions majors, per tal d’enfocar el futur amb una perspectiva de millora.

A continuació podeu llegir alguns fragments de l’entrevista:

Qué ha fet bé La Mola aquests 50 anys? Qué li desitges a La Mola els pròxims 50 anys?

Una de les coses que més em va agradar d’estar ací i de l’ensenyament que vaig rebre és, de primeres, fomentar la llibertat individual. Si veien que t’agradava, per exemple, el dibuix artístic, intentaven encara que no fora part de les competències donar-te consells com “Busca informació de tal persona” o “Busca en tal llibre de la biblioteca”. Intentaven orientar-te cap als teus interessos.

I després, el pensament crític… encara que a mi, en un principi, l’ètica i la filosofia no eren les que més m’agradaven, sí que m’agradava que en qualsevol assignatura et feren pensar, que et feren reflexionar. Aquest és un aspecte que, ara que ho veig des d’una altra perspectiva i en aquesta societat en què estem, són valors i són ensenyaments que hem de continuar perpetuant, independentment del que penses, però, almenys que et poses en l’altra part i pugues escoltar els raonaments i el perquè de les coses. És fonamental perquè, amb aquesta societat que tenim hui en dia, són valors que hem de seguir treballant.

De cara a les properes generacions, des de la meua modesta opinió, m’agradaria que l’institut continuara educant en el pensament crític, i que no sols eduque en formació sinó també en valors, en pensament, en reflexió… Una altra cosa que demanaria, ja des de la part professional, és que estiguen atents als canvis de legislació i a les noves oportunitats que s’estan brindant. Hi ha noves etapes, noves branques, que segurament molta educació secundària s’enfocarà cap allà, i hem d’estar atents per a poder donar una viabilitat, un futur d’altres cinquanta anys a l’institut.

Què et va ensenyar La Mola que t’ha servit per a ser alcalde?

Gestionar la frustració. No sempre el que et vas a trobar serà com tu creus que és o com a tu t’agradaria que fora. A mi m’ha servit tenir paciència i intentar prestar atenció al que t’estan dient, perquè igual el que t’està dient l’altra persona no és el que tu et penses. Això em va servir  molt en eixa etapa i ho aplique en el dia a dia.

Què li diries a un possible Fran que estiga hui en l’institut?

Primer que disfrute. “Todo a su debido tiempo”. En la vida, en les etapes, no fa falta córrer, tot arriba en el seu moment… Que no tinga por a equivocar-se, que no s’acaba el món perquè les coses no isquen com te les havies plantejat… Que hi ha moltes coses que no depenen de tu mateix, que hi ha molts factors que afecten… Si qualsevol cosa no ix com tu vols, no et vingues avall, continua lluitant, perquè a la llarga “Los buenos ganan al final, o el buen trabajo tiene recompensas”.

 El millor moment quan estaves a l’institut.

El moment del dia que més m’agradava era el del pati.

 El pitjor moment.

Haver, el divendres, d’estar fins a les tres menys quart en educació física, veient com la resta se n’anaven a casa, fent el test de Cooper.

Un consell senzill que li donaries als profes de La Mola que comencen joves a fer classe?

Que cada persona és un món.

 Un consell per a la directiva de l’institut.

Paciència.

 Un consell a un estudiant que s’està frustrant.

Que respire, que reflexione, que el món no s’acaba.

 Com podríem fomentar més participació des de l’IES La Mola?

Fent-los veure que eixos processos de prendre decisions afecten en el seu dia a dia. És una manera d’ensenyar a la gent que la participació ciutadana és important.

 Quina penses que és la visió que té la nostra societat de la joventut?

De primer, és difícil per a nosaltres comunicar-nos amb vosaltres, els jóvens, perquè encara utilitzant les xarxes socials, la informació que hi ha és tan gran que no arriba realment. Nosaltres necessitem saber el que penseu, per a poder decidir per tots. És important participar, i que les decisions no les prenga la gent per tu, o si les han de prendre, que siga algú que hages triat tu. En altre cas parlaríem d’un sistema totalitari, que no és gens recomanable.

Otras noticias de interés

7,727FansMe gusta
2,647SeguidoresSeguir
2,764SeguidoresSeguir
4,540SuscriptoresSuscribirte

últimas noticias

COMENTARIOS RECIENTES